Showing posts with label Frogmouth. Show all posts
Showing posts with label Frogmouth. Show all posts

Thursday, September 7, 2017

Start of Tawny Frogmouth nesting

I have been monitoring the breeding activities of a pair of Tawny Frogmouths since 2008 - a period of 10 years.  I have good measures of when nest building started for 7 of those years.  Of the other three years:
  • 2008 was the first year and I didn't realise the nest existed until I spotted the male in incubation mode;
  • 2011 the nest site moved to another tree, and again I didn't realise what was going on until the male went missing and I found him incubating.;
  • 2014 had - I now think - a false start, in that some twigs were blown into the nest site and gave a misleading picture.
For this year the birds seemed very late in starting their activities but on 6 September 2017, when we returned from Mallacoota, there were a few twigs in the nest fork.  On the morning of 7 September more twigs had arrived, but they hadn't yet been trampled ...
... so I am taking 6 September as the start of nest building.  (If they had started while we were away I think it would be no more than one day earlier.)  This is the latest date I have recorded: counting back from the date of fledging chicks 2008 may have been later but making assumptions like that is a very slippery slope.

This year has been pretty dry and - in terms of average minimum temperature - quite cold.  I wondered how these factors went in explaining the relatively late start on nest building.

I have daily data on rainfall, maximum and minimum temperatures for the period 2009 to the present.  I used this to build some data for analysis:
  • total rainfalls and average extreme temperatures for official Winter (June to August) and my version of Winter (July and August); and
  • number of days since 1 January to start of building
for each in-scope year.  On looking at the correlation coefficients it seemed that the 2 month weather data correlated more closely with the date of starting than the three month values so the shorter period data form this table (actually an image of a table)
The correlation coefficient for rainfall with date of starting building is quite strongly negative, suggesting that the lower the rainfall, the higher the number of days (ie the later the start of nesting).  The correlation for minimum temperature with date of starting is not so strong but again suggests a cold year gives later nesting.  The coefficient for maximum temperature is too weak to be considered.

The data can be plotted on a graph.
From my inexpert view this reinforces the idea that rainfall in July and August is the most important factor (of those I have assessed) in determining the start of nesting.

As the breeding event proceeds I shall look at other benchmarks (start of incubation and nest being empty).



Thursday, June 30, 2016

Article for Canberra Bird Notes

NOTE: the two photographs towards the end of this have been snipped from a .pdf file and are fell below the quality of the images taken by the photographers, but they still illustrate what is required for the purpose of this post.

NOTES FROM THE HINTERLAND: SAME-SAME, BUT DIFFERENT

In the past few years I have prepared notes for Canberra Bird Notes (Butterfield 2014, 2015) on three topics, covering observations from Carwoola and Bungendore (to the East of the ACT). This report updates those topics to cover some observations in 2015-16. Thanks to David McDonald and Garry Moffit for comments on a draft.

Tawny Frogmouths: presence and breeding

A pair of Tawny Frogmouths (Podargus strigoides) continued to be present in my GBS site from January 2015 onwards. As expected they constructed a nest in a large Yellow Box (Eucalyptus meliodora) starting on 21 Aug 2015 – approximately the usual date.

As has been the case for several years a pair of Pied Currawongs (Strepera graculina) also constructed a nest in the same tree and displayed aggression every time this author crossed the lawn. More unexpected was the amount of aggression the pair displayed to the Frogmouths with the sitting male getting attention many times.

The breeding timetable of the Frogmouths was complicated this year. From the start of construction to the male starting to brood was 19 days: 2-3 days longer than usual. After 28 days (average length of incubation) on 7 Oct the male displayed the agitated behaviour which in past years has typically indicated that at least one chick was hatching. It was some days before I saw a chick and I was hoping to count back from the date of them leaving the nest to confirm the date of hatching. The Currawongs continued their obnoxious behaviour, causing me to have some concern for the welfare of the chicks.

Unfortunately we had planned a trip interstate commencing on 8 Nov on which date the chicks were still in the nest. When we returned (14 Nov) the nest was empty. The period of our absence meant that the brooding period could have ranged from 33 days following the day of agitated behaviour (normal duration) to 37 days (2 days longer than ever noted in the past). I was unable to locate the family despite carefully searching each tree in my entire GBS site (the nest tree is approximately in the centre of the site). This was very unusual as the family tends to stay in very visible positions in the site for 20 -30 days before vanishing – anthropomorphising, to show the chicks the boundaries of the parent’s territory. I have considered the change in behaviour to be an outcome of the harassment by the currawongs.

There may be two possibilities:
1.      They moved outside the range of the Currawongs (but within the adults’ territory) on to adjoining properties which I could not search on a regular and rigorous basis; and/or
2.      They adopted roosts in denser foliage (of which there is much) to hide from the marauders and I just failed to locate them.

When the adults returned to the GBS site towards the end of January they roosted in a site they had used very occasionally in the past. The site offers much denser foliage cover. I also noticed an adult currawong attempting to harass them despite the currawong chicks having fledged many weeks earlier. These observations lead me to conclude that option 2 was at least part of the difficulty of locating the family after fledging.

In March and April the pair of Frogmouths has adopted its more normal daytime roosts and I have found them slightly more often than in the past. It is interesting that the birds have only roosted “snuggled together” for 60% of the days I have found them this year. In 2015, which I believe to be the old normal, they had snuggled up on 80% of days. I am tempted to suggest that this change of behaviour implies that one of the birds is a new partner but in the absence of bands it is impossible to be sure.

Plumed Whistling ducks at Bungendore

A review of the records of Plumed Whistling Ducks (Dendrocygna eytoni) in the COG Area of Interest was published recently (Butterfield 2014). Numbers of birds have steadily build-up in the flock at the waterbodies close to the village (now approaching suburb status) of Bungendore from 2009 to September 2014.

Records submitted to eBird1 for the Bungendore area from Nov 2014 to Jun 2015 show a dramatic increase in the size of the flock in Feb 2015. [i]  

 From 2 Feb 2105 until 26 Apr more than 70 birds were frequently reported in the flock, with a peak of 102 birds on 2 Feb. A number of observations of smaller numbers during that period indicates that the flock moved around and sometimes split up resulting in some observers only seeing part of it.

The period in each year in which the birds have been recorded has also extended since the previous review was published. In 2015 there were still 20-22 birds present until 23 Jun. There were no records in July, which is now the only month in which the birds have not been seen in the area.

In spring 2015 the first reappearance was recorded on 6 Aug with 16 birds on the Trucking Yard Lane dam. A similar number of birds were recorded there or on the nearby Bungendore Meadow dam over the next 10 days. The sites at which the birds have been found then extended to include a dam on Burrows Lane (approximately 250m south of the known site at Bungendore Meadow Dam). The birds were seen here almost exclusively from 22 Aug until 5 Oct, by which time the flock had increased to 43 birds.

There was then a gap in reporting from any of the known sites until 5 Nov 2016. Contact was also made with some local landholders to try to find where the flock had gone, but no definitive reports were received (in two cases landholders said they had seen unusual ducks which might have been this species). In a conversation on June 1 2016 with the owner of the land on which all three dams are located he stated that the ducks had relocated to another dam on his property which is not visible from the road. On 5 Nov 2 birds were reported from Bungendore Sewage Treatment Plant (STP). From then until 9 Dec 1-6 birds were present at one or other of the three dams to the south of the village. Numbers then jumped with 21 – 35 birds being reported from the STP from 9-12 December.

There is then a two week gap in reports (possibly reduced observer effort over Christmas) and the flock of around 35 birds reappeared moving between the three Southern dams. In February (the latest month for which comprehensive data (ie a download for all sites) is available from eBird ) the flock has been mainly at Trucking Yard Lane and continued at 35 birds. At the individual hotspot level there are several records of 20 – 30 birds of this species at Trucking Yard Lane in March and April 2016 as well as several records not including the species.

The flock sizes reported to eBird are summarised in the scatterplot ‘Plumed Whistling Ducks in the Bungendore area’   

I believe observer effort has been reasonably consistent with previous years and that for some reason the birds have not arrived in this area in the large numbers reported in Feb – Apr 2015. It is tempting to ascribe this to the relatively hot and dry summer but:
1.      My rainfall records have given an overall average amount of rainfall since Oct 2015; and
2.      Pastoralist friends in the local area have commented on their livestock doing well despite the apparently dry weather conditions.

Examining Bureau of Meteorology climate data suggests that my records are very broadly consistent with rainfall records from Wagga Wagga, Cootamundra and Deniliquin. I am therefore reluctant to link the reduction in the birds arriving here to short term local variations in rainfall. However I have noted a comment in an ABC article2[ii]  that there have been severe water restrictions (for rice irrigation) in the Deniliquin area leading to reduced rice production. Possibly this has had an impact on breeding or bird survival in that area leading to lower numbers being available to come to Bungendore?

Whatever the answer to that question, it is clear that our understanding of where the birds are located while they are in this area still has some gaps. It is also unclear why they choose to stay at a site for several days or weeks and then move to another site: when viewed at Trucking Yard Lane they appear not to be disturbed unduly by observers on foot within 20m and rarely react at all to the movements of cattle into or around the dams. It has been suggested that their presence at Trucking Yard Lane is correlated with local rainfall: that has not yet been investigated but will be the subject of further research.

Banded Lapwings at Hoskinstown

In a recent review of the records I have maintained for the Carwoola area since moving here in 2007 (Butterfield 2015) I commented on the observation of large numbers (up to 45) of Banded Lapwings (Vanellus tricolor) feeding in an oats paddock on the Hoskinstown Plain in Oct 2012 – Mar 2013. As the management of the property on which these sightings were made has been quite consistent from year to year it has been somewhat surprising that the birds have not been sighted there since.

It was even more surprising to read a COG chatline report of 11 Banded Lapwings on 20 Jul 2015 in a paddock beside Hoskinstown Rd, approximately 2.5 km from the previous site. Many COG members visited the site over the next few days causing some interest amongst local residents. (The land owner did notice the activity but, as people were very responsible in respecting his property, was not concerned[iii].) Over the next few months the birds ranged over an area of approximately 10 hectares[iv]  including a marshy area beside the road and a dam.


Although the number of birds sighted varies somewhat I believe this simply reflects the propensity of the birds to wander across the site and, when sitting, to be hidden by - or indeed mistaken for - one of the many cattle droppings. If the lapwings were over the lip of the dam they were totally hidden from view from the road.

An image  by Christine Darwood, shared on the chatline5, was taken of birds copulating on 16 Aug 2015.
 While many reports were given, both on the chatline and in personal conversation, of birds appearing to be sitting on eggs this behaviour was not consistent and the birds could never be relocated, in the positions described, on follow-up visits. However a chick was sighted on the morning of 16 Oct 2015 by a local observer, and reported to eBird on his behalf by this author.

Twelve birds were sighted by this author in the afternoon of 16 Oct after being flushed – probably by a raptor but I was looking at the grass in an effort to relocate the chick and only alerted to the disturbance by the alarmed calls of the flying birds. Six Banded Lapwings were still present on 31 Oct 2015.  The following image of a flying Banded Lapwing has been snipped from a photograph by Julian Robinson
 As a consequence of the good rains in November the grass grew quite tall in the area from the start of that month onwards. As a result, if the birds were there, they could not be seen from the edge of the paddock (and despite permission to visit from the landowner this observer did not fancy sharing the area with a small, but potentially frisky, bull). Since most references to the preferred habitat of the species (Marchant and Higgins, 1993) refer to short grassland it may be that they did not find the taller grass suitable. However it was notable that at the previous visit of the birds the oats crop in which they spent most of their time was of such a height that often only the heads of the lapwings were visible above the crop. This had introduced a rather sporting element to counting the numbers present.

It will be interesting to see if the birds return again in future years. I was aware of a single historical report to the Atlas of NSW Wildlife of this species from an area close to the Molonglo (on the opposite side of the Plain about 6 km from the Hoskinstown site, but had regarded that as an identification error. They are known from Lake Bathurst (approximately 45 km from Hoskinstown) but are also not present in every year there (M. Lenz pers. comm.). I am now inclined to regard the species as an irregular breeding visitor to the Carwoola area. (And will look very carefully at all members of the genus Vanellus seen in the area from now on.)

References

Butterfield, M. A. (2014) Plumed Whistling Ducks in the COG Area of Interest. Canberra Bird Notes 39: 173-184.
Butterfield, M. A. (2015) Birds of “Carwoola”. Canberra Bird Notes 40: 132-146.
Marchant, S. and Higgins, P J (eds) (1993) Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds, Vol 2, Melbourne, Oxford University Press.




[i]  As a high proportion of records submitted to COG come from eBird and most of the regular observers at Bungendore use that system I didn’t invest further time necessary to access any remaining records.
[ii] http://www.abc.net.au/news/2016-01-20/pooling-water-rice-crops-nsw/7100862
[iii] This contrasts with reports on birding-aus of birders trespassing to observe a Paradise Shelduck.
[iv] Area assessed using the polygon feature of Google Earth Pro


[i]  As a high proportion of records submitted to COG come from eBird and most of the regular observers at Bungendore use that system I didn’t invest further time necessary to access any remaining records.
[ii] http://www.abc.net.au/news/2016-01-20/pooling-water-rice-crops-nsw/7100862
[iii] This contrasts with reports on birding-aus of birders trespassing to observe a Paradise Shelduck.

[iv] Area assessed using the polygon feature of Google Earth Pro 

Friday, November 28, 2014

November 2014

This month has been pretty much business as usual for the time of year.  A couple of relatively unusual, in recent times, birds – Eastern Barn Owl and Black-shouldered Kite - have been reported from the Plain.  An Australian Koel has visited Whiskers Creek Rd in the past few days, which is becoming normal for this time of year.

In all 102 species have been recorded this month. That is the same as October 2014 and 4 less than November 2013.
The migration period is pretty much over with most species recorded on time.  A surprise has been the total absence of records of Horsfields Bronze-Cuckoo this year.  They have been heard in Canberra but not, thus far, out here.  Two other cuckoos (Bush and Channe-billed are also missing, but they are much less common.  The less usual Woodswallows (White-browed and Masked have also been absent this year, after a major arrival last year.

13 species have been recorded breeding as indicated by red in the listing below.  'Our' Tawny Frogmouths are now well out and about with their parents.  I have put a couple of comparative roost-snaps in this post.  The camouflaged chick in the final image lost the plot completely 1 minute later:
But they are cute!

For November I thank observers in Forbes Creek, Widgiewa Rd, Knox Close, the Plain, Pony Place, Captains Flat Rd and Wanna Wanna Rd.for their efforts in reporting.   I'm always happy to hear of other sightings of interest to you, in the current season especially of breeding actvities or first sightings of migrants, by email to martinflab@gmail.com. 




4 Kingfishers and other non-songbirds:  Stubble Quail;  Common Bronzewing; Crested Pigeon; Tawny Frogmouth;  Common Koel; Shining Bronze‑cuckoo; Pallid Cuckoo; Fan‑tailed Cuckoo;  Eastern Barn Owl; Laughing Kookaburra; Sacred Kingfisher; Dollarbird; 

5 Honeyeaters: Eastern Spinebill; Yellow-faced Honeyeater; White-eared Honeyeater;  Noisy Miner; Red Wattlebird; New Holland Honeyeater; Brown‑headed Honeyeater; Noisy Friarbird.


7 Thornbills, Finches and similar species:  Superb Fairy-wren; White-browed Scrubwren;  Weebill; White-throated Gerygone; Striated Thornbill;  Yellow‑rumped Thornbill; Buff‑rumped Thornbill; Brown Thornbill; Spotted Pardalote; Striated Pardalote; Silvereye; Double‑barred Finch; Diamond Firetail; House Sparrow; European Goldfinch

8 Other, smaller birds:  White-throated Treecreeper; Black-faced Cuckoo-shrike; White‑-winged Triller; Olive‑backed Oriole;  Dusky Woodswallow;  Skylark; Golden-headed Cisticola; Australian Reed-warbler; Rufous Songlark; Brown Songlark; Common Blackbird; Common Starling; Mistletoebird; Australasian  Pipit;

9  Other, larger birds: Satin Bowerbird; Grey Butcherbird; Australian Magpie; Pied Currawong;Grey Currawong; Australian Raven; Little Raven; White-winged Chough

Thursday, October 3, 2013

Frogmouth hatching

This morning (3 October) I noticed that the male Tawny Frogmouth was very active on the nest.  (Normally it is very still, almost to the point of being comatose!)  As they have returned to the original nest site in the yellow box (Eucalyptus meliodora - not a plastic milk crate) it is simple to keep an eye on what was going on from my computer.  The nest site is marked with a red X.
The images which follow show some of the changes in position of the bird over about 3 hours.  The images were taken from my chair, through a window, at about 35m range.

The first image was taken at 0800.
 0946
 0954
 1005: note the hunched posture.  It was pecking/pulling at something in the nest.
 1025
 1026: the bird spent quite a bit of time looking upwards in this fashion.  As far as I could determine there were no predators in the tree.
10:44  I think this next image comes just after the bird went through a bout of pecking, during which I saw something white in the nest which appeared to raise what looked like a new-born chicks wing!  Woo-hoo!  During that process the adult bird appeared to pick something up in its beak and swallow it: egg membrane perhaps?
10:46 I became very excited with this image, but unfortunately on getting my telescope onto the case, the white blob resolved to a downy feather.
From my view the greatest excitement of this was that I have in the past regarded the restlessness of the parent as indicating hatching going on down there.  This is the first time that I have caught sight of the chick on that day.

I have been able to record the incubation period for the last 4 years: it has been 29, 28, 28 and now 27 days.  Another observer - far more skilled than myself has suggested that the warm spell in September may have sped the process up.   The decibels after dark suggest it has also encouraged productivity in the frog department, so I expect the chicks to develop quickly.

Moving forward to 19 October I finally got a nice view of Dad and chick.


Monday, March 18, 2013

The Tawny Frogmouth situation for 2012

I didn't write up a formal (ie published by COG) report on the behaviour of the pair of Tawny Frogmouths which reside at our place last year.  That was mainly because there was no "stunning" new observation to include.  However I thought it worthwhile putting together a few words for this blog.

I think this image, showing one of the two chicks stretching its wing prior to flight, was the most interesting one I took this year.  (I hesitate to use the word best for an image with such dodgy exposure.)
The 'big picture' was of another successful year with 2 chicks raised to maturity.

The most puzzlesome aspect of the year was my reduced ability to locate the birds.  The situation for the male bird is shown in this table image comparing 2012 and 2011.
This is the equivalent image for the female.
While both birds were harder to find in May and June the female was also MIA for several days while the male was brooding.  I undertook quite a solid, but unsuccessful, search for the birds, including - with their permission - a foray into a neighbour's property.    This is annoying but ultimately, as long as the birds are OK, not a major issue.

By the end of 2012 I had found one or both birds in 25 roosts since I started this project.  2 of those - both towards or in aforementioned neighbour's property - were new for 2012 and 10 of the previous sites were not used by the birds on any day that I found them.  I site - very close to the original nest tree, but some 50m from the current nest was used by the female on 15 occasions during the brooding period.

The most interesting aspect of behaviour related to the "fledging" period.  I have put that word in quotes since I cannot get a clear definition of what it means.  There seem to be two interpretations:
  • When the chicks first leave the nest; and
  • When the chicks first fly.
Some people have claimed that these periods are identical.  That may be the case for many species but - this year more than in the the past - it was not the case for this family.  For a full week the chicks would leave the nest during the morning and together with the adult male shuffle some 5m along the large branch on which it was located.  All three then sat there, behaving as they would in the nest until about 4pm.  At that point they slowly shuffled back to the nest.  I checked with a spotlight during the night a few times and the chicks were in the nest at least until 10pm.

Thursday, August 30, 2012

Tawny Frogmouth breeding 2012

After a period in Autumn when the birds were unusually hard to find they have taken to daytime roosting more or less continually on a perch in a  Eucalyptus meliodora close to our vegetable garden,  I have been checking last years nest site for signs of activity, but have not observed anything until today.

Following a post to the COG chatline by Stuart Rae I gave the tree a very thorough scouring today and found a well stomped nest in the same place as last year.
The fresh leaves visible and woven into the upper part of the nest suggests to me that there has been very recent activity.  Given the generally compressed nature of the nest I think they have been quietly working on it for a few days (they walk up and down on the nest to flatten out the twigs dumped on it).

An interesting thought is that on a couple of occasions in the last week the birds have been 'ooming' during the day. They are normally silent, so I wonder if this indicates that the 'mones were stirring!

In the above image (click it  to enlarge)  the tree marked 1 is the first which they used (for three years).  During that period they roosted in the tree marked 2, which according to Google Earth is 31m away


Last year they shifted the nest to the tree marked A, which is where they look to be building this year.  Their current favourite roost is the tree marked B which is again, according to Google Earth, 31m away.  (Needless to say, the day after posting this they turned up in the tree marked '2'.  Presumably they had been dealing out grief to the frogs in the Creek.)

The male shifted to the nest on 13 September: about a week later than last year and 11 days later than 2010.
The female was initially tricky to locate on that day but she turned up in a small tree very close to the original nest site.  Last year she spent approximately half the period while eggs were in the nest in that position (moving closer to the new nest site when the chicks emerged).  Here she is:


Tuesday, July 1, 2008

June 2008


In late May to the end of June 2008, 68 species of birds have been recorded in the catchment area of the Gazette, including the species reported by an observer in Hoskintown. The most exciting (for me at any rate) sighting was a pair of Brown Treecreepers near the Foxlow Bridge and I’d welcome any other reports of them (or other interesting birds).  Last month I reported a Tawny Frogmouth at our house and I have seen it, perched in our big Yellow Box, on several occasions since then.

Water birds:  Australasian Grebe; Little Pied Cormorant, Black Swan, Australian Wood Duck; Pacific Black Duck; Grey Teal, White-faced heron, Musk Duck, Masked Lapwing
Birds of prey: Wedge-tailed Eagle, Brown Goshawk, Brown Falcon; Nankeen Kestrel
Parrots and relatives: Yellow-tailed Black-cockatoo: Gang-gang Cockatoo; Sulphur-crested Cockatoo; Galah; Crimson Rosella; Eastern Rosella, Red-rumped Parrot.
Kingfishers and other non-songbirds: Brown Quail, Common Bronzewing; Crested Pigeon; Feral Pigeon; Laughing Kookaburra; Tawny Frogmouth
Honeyeaters:, Brown-headed honeyeater; White-naped Honeyeater, Eastern spinebill; Yellow-faced Honeyeater; White-eared Honeyeater; Noisy Miner; Red wattlebird;
Flycatchers and similar species:  Welcome swallow; Grey fantail; Willie Wagtail; Scarlet Robin; Flame Robin; Golden Whistler; Grey Shrike‑thrush; Magpie-lark,
Other, smaller, birds:   Weebill; Southern Whiteface, Brown thornbill; Striated Thornbill; Buff-rumped Thornbill; Yellow-rumped Thornbill; White-browed Scrubwren; Superb Fairy-wren; Brown Treecreeper, White-throated Treecreeper; Spotted Pardalote; Striated Pardalote; Mistletoebird, Silvereye; Diamond Firetail; Red-browed Finch Common Blackbird; Skylark; House Sparrow; European Goldfinch; Common Starling
Other, larger, birds: Satin Bowerbird, White-winged chough; Pied Currawong; Grey Currawong, Grey Butcherbird; Australian Magpie; Australian Raven; Little Raven

Bird of the Month

This is based upon material in the very good book “bringing birds back” published by Greening Australia.  Comments in brackets are by this author. 
Yellow-faced Honeyeater: Lichenostomus chrysops
Appearance:  Plain olive-grey honeyeater, with a yellow line bordered by black extending horizontally across the face.
Voice: Cheerful ‘chick-up, chick-up, chick-up’; in flight a short ‘chip’.
Habits: Singly or pairs but in autumn migrates from the region in flocks of 10s to 100s (these flocks can add up to several thousand passing through a site over 2 or 3 weeks).  Feeds actively amongst foliage: rapid darting flight.
Food:  Nectar, insects, other invertebrates.
Nest:  Deep but thin cup; of grass, bark, moss, and sometimes lichen, slung from horizontal fork.
Occurrence in Revegetation:  Spring/summer migrant usually leaving the region in April –May returning in late August-early September.  Some birds occasionally over-winter.  When migrating the birds will utilise any shrub or tree cover to move through the landscape including small narrow windbreaks.  Recorded in 48% of sites from 5 years of age onwards.
(Garden Bird Survey: This Survey, run in the gardens of members of COG, records this bird as common, being observed in about three-quarters of the sites each year.  It is usually recorded in at least 1 site nearly all weeks of each year.)