This is the text of the first article I composed for the local Newspaper now known as the District Bulletin (since it is distributed beyond its original ambit of Palerang Shire).
The Carwoola area is full of birds. Over the last 3 years I and several other observers have recorded a total of 145 species in the Carwoola area . In 2009 138 species were seen - a pretty good result for such a dry year.
Approximately one sixth of the 145 species are recorded every month. Many of these regulars (recorded in all months) will be familiar to most folk in the area. They are: Australian Wood Duck; Galah; Sulphur-crested Cockatoo; Crimson Rosella; Eastern Rosella; Laughing Kookaburra; Noisy Miner; Grey Butcherbird; Australian Magpie; Pied Currawong; Willie Wagtail; Australian Raven; Little Raven; Magpie-lark; Welcome Swallow; Common Starling; House sparrow; (the species in this parenthesis are seen every month but are mainly “small brown(ish) birds” and may not be so familiar to some people- White-throated Treecreeper; Weebill; Striated Thornbill; Yellow rumped Thornbill; Buff-rumped Thornbill; Spotted Pardalote; White-eared Honeyeater).
We have also recorded 44 species as breeding - defined rather broadly - in the area (33 breeding species in 2009). Whether birds are breeding in the area or not is particularly important since if they cannot find a place to build their nests the species will not survive. Many of the breeding observations in the area are of dependent young (for most species, this is when the adults are seen feeding the young birds but in the case of ducks and species like coots it is recorded when the young cannot fly). The incessant calls of begging juvenile Australian Magpies and Pied Currawongs will again be familiar to most people in the area (as will the swooping of the parents when one approaches too close to the nest site).
Not all birds are quite so secretive about their nest sites. The author has greatly enjoyed watching Tawny Frogmouths raise 2 chicks per year in a nest visible from his study and a Grey Shrike thrush raised 2 chicks in an opportunistic site in a garage in Radcliffe Estate after nesting in a pot on the verandah the previous year
Waterbirds in this area have been hard hit by the very dry conditions of the past 12 months, with many dams and lagoons at very low levels. Pacific Black Ducks and Australian Wood Ducks are still common, and many small dams are still occupied by Australasian Grebes (often breeding). This emphasises the importance of these dams as refuges of last resort for some birds as well as the stock they were installed to serve.
Birds of prey are well represented in the area with 11 species recorded in the three years. The Nankeen Kestrel is a common site hovering beside the roads (recorded in 90% of months) and the majestic Wedge-tailed Eagles have been recorded in over 80 of months, often in family groups
Parrots and Cockatoos are amongst the most common (and colourful) species resident in the area. As well as those seen every month, the area has been recently graced with the presence of Superb Parrots which appear to be extending their range from a stronghold in the Boorowa area to the North-west of Canberra.
Carwoola is well supplied with cuckoos and 6 species were recorded in 2007 and 2008. In 2009 an additional 2 species have been recorded, appearing to reflect an increase observed across the Monaro region.
In addition to the species of honeyeaters referred to above the area also records some larger birds in this family, particularly where rich food resources are available. The Red Wattlebird may migrate or may remain all year while the Noisy Friarbird (or ‘leatherhead) departs with the cooler weather.
There are many good birding spots in Carwoola (and more in the rest of the distribution area of the Bulletin. If you wish to learn more about the birds of the area most good bookshops will sell a range of field guides and the Canberra Ornithologists Group website (http://canberrabirds.org.au/index.htm) includes a very comprehensive range of photographs and recordings of the calls of many of the species found in the area.
This is a blog about birds seen in the locality of Carwoola in the State of NSW Australia. I suggest readers begin with the Background page (earliest post).
Sunday, January 31, 2010
Friday, January 1, 2010
December 2009
In December,
96 species of birds have been recorded in the catchment area of the Gazette. Thanks to several observers in: Hoskinstown; the
Molonglo Valley, Widgiewa Road, Radcliffe Estate and Wanna Wanna Road. The list includes 2 new species for the project:Channel-billed
Cuckoo and Black-eared Cuckoo – both are unusual species in the Monaro area.
The breeding record for Yellow-rumped Thornbill was also remarkable as the
chicks fledged after their nest (in a Pinus radiata) was taken in to Canberra
as a Christmas tree and returned to this area when the nest was discovered! Another
Common Myna has been seen near Povey
Place: I would really like to hear if anyone else spots these rats with
wings!
Migrants are shown in italics below and species for which breeding has been observed (a
very good list this month) are underlined.
1 Waterbirds: Australian Wood Duck; Grey Teal;
Pacific Black Duck; Australasian Grebe; Little Pied Cormorant; White‑necked Heron;
White-faced Heron; Australian White Ibis; Straw-necked Ibis; Eurasian Coot; Masked
Lapwing
2 Birds of Prey: Black-shouldered Kite; Brown Goshawk;
Wedge-tailed Eagle; Little Eagle; Nankeen Kestrel; Brown Falcon; Australian
Hobby; Peregrine falcon.
3 Parrots and
Relatives: Yellow-tailed Black-cockatoo; Gang-gang
Cockatoo; Galah; Sulphur-crested Cockatoo; Superb Parrot; Crimson Rosella; Eastern Rosella; Red-rumped
parrot
4 Kingfishers
and other non-songbirds: Rock Dove; Common Bronzewing; Crested
Pigeon; Tawny Frogmouth; Common Koel;
Channel-billed Cuckoo; Horsfield's Bronze-Cuckoo; Black-eared Cuckoo;Shining
Bronze-cuckoo; Pallid Cuckoo; Brush Cuckoo; Southern boobook; Laughing
Kookaburra;Sacred Kingfisher; Dollarbird;
5 Honeyeaters: Eastern
Spinebill; Yellow-faced Honeyeater; White-eared
Honeyeater; Noisy Miner; Red Wattlebird; New Holland Honeyeater; Brown‑headed
Honeyeater; Noisy Friarbird
6 Flycatchers
and similar species: Rufous
Whistler; Grey Shrike-thrush; Grey Fantail; Willie
Wagtail; Leaden Flycatcher; Magpie-lark;
Welcome Swallow; Fairy Martin; Tree
Martin
7 Other, smaller
birds: White-throated Treecreeper; Superb
Fairy-wren; White-browed Scrubwren; Weebill; Western Gerygone; White-throated Gerygone; Striated Thornbill;
Yellow-rumped Thornbill; Buff-rumped Thornbill; Brown Thornbill; Southern
Whiteface; Spotted Pardalote; Striated Pardalote; Black-faced Cuckoo-shrike; White-winged Triller; Olive-backed Oriole; Dusky
Woodswallow; Skylark; Australian
Reed-warbler; Silvereye; Common Blackbird; Common Myna; Common Starling;
Mistletoebird; Double-barred Finch;
Diamond Firetail; House Sparrow; Australasian Pipit; European Goldfinch
8 Other, larger birds: Satin Bowerbird;
Grey Butcherbird; Australian Magpie; Pied Currawong; Grey Currawong;
Australian Raven; Little Raven; White-winged Chough
Bird of the Month
From
the Greening Australia book “Bringing Birds Back”. Comments in brackets are by this author.
Weebill: Smicornis brevirostris
Appearance:.Stubby
little bird (Australia’s smallest bird) with very short (ie ‘wee’) bill. Grey-brown above, cream-buff below.
Voice: Loud
clear ‘dip-dip weebill’or ‘willy-weet willy weetee’.
Habits:Pairs
or small groups, often with other small birds such as thornbills, pardalotes. Active in and around foliage, sometimes
hovers around outer leaves plucking off lerps
(known as ‘helicopter flight). .
Food: Insects
other small invertebrates.
Nest: Like a
hanging sock with side entrance; of leaves, grass and spider web hung amongst
smaller brances or outer foliage.
Occurrence in revegetation: Found in 21%
of sites from 5 years of age onwards.
Showed a preference for tubestock sites which have a higher ratio of
eucalypts to wattles than direct seeded
sites and are therefore more likely to have lerps..
(Garden Bird Survey: Undertaken by COG in the gardens of members of that Group records
this species as fairly common, recorded in 68% of sites.. It is recorded in all weeks of the year.)
Tuesday, December 1, 2009
November 2009
In November
2009 an astonishing 106 species of birds have been recorded in the catchment
area of the Gazette, the highest monthly total since I started recording. Thanks to several observers in: Hoskinstown; the
Molonglo Valley, Widgiewa Road and Wanna Wanna Road. This includes 5 new species for the project: Great
Cormorant; Australian Reed-Warbler; Brown Songlark; Grey Goshawk and most
excitingly Superb Parrot (this represents a extension to the known range of
this species). More Common Mynas and a
Spotted Dove have been seen in
Hoskinstown: I would really like to hear if anyone else spots either of
these rats with wings!
Migrants are shown in italics below and species for which breeding has been observed (a
very good list this month) are underlined.
1 Waterbirds: Black Swan;
Australian Wood Duck; Australian Shoveler; Grey Teal; Pacific Black
Duck; Hardhead; Australasian Grebe; Darter; Little Pied Cormorant; Great
Cormorant; White‑necked Heron; White-faced Heron; Nankeen Night Heron;
Australian White Ibis; Straw-necked Ibis; Eurasian Coot; Black-winged Stilt;
Black-fronted Dotterel; Masked Lapwing
2 Birds of Prey: Black-shouldered Kite; Grey Goshawk;
Wedge-tailed Eagle; Little Eagle; Nankeen Kestrel; Australian Hobby; Peregrine
falcon.
3 Parrots and
Relatives: Yellow-tailed Black-cockatoo; Gang-gang Cockatoo; Galah; Sulphur‑crested Cockatoo;
Australian King-parrot; Superb Parrot;
Crimson Rosella; Eastern Rosella; Red‑rumped parrot
4 Kingfishers and other non-songbirds: Rock Dove;
Spotted Dove; Common Bronzewing; Crested Pigeon; Tawny Frogmouth; Horsfield's Bronze-Cuckoo; Shining
Bronze-cuckoo; Pallid Cuckoo; Fan‑tailed Cuckoo; Brush Cuckoo;
Southern boobook; Laughing Kookaburra;Sacred
Kingfisher; Rainbow Bee-eater;
5 Honeyeaters: Eastern
Spinebill; Yellow-faced Honeyeater; White-eared
Honeyeater; Noisy Miner; Red Wattlebird;
New Holland Honeyeater; Brown‑headed Honeyeater; Noisy Friarbird
6 Flycatchers
and similar species: Rufous Whistler;
Grey Shrike-thrush; Grey Fantail; Willie Wagtail; Leaden Flycatcher; Magpie-lark; Scarlet Robin; Flame Robin; Welcome
Swallow; Fairy Martin; Tree Martin
7 Other, smaller
birds: White-throated Treecreeper; Superb
Fairy-wren; White-browed Scrubwren; Weebill; Western Gerygone; White-throated Gerygone; Striated Thornbill; Yellow-rumped
Thornbill; Buff-rumped Thornbill; Brown Thornbill; Southern Whiteface; Spotted
Pardalote; Striated Pardalote; Spotted Quail-thrush;
Black-faced Cuckoo-shrike; White-winged
Triller; Olive-backed Oriole; Dusky Woodswallow; Skylark; Australian Reed-Warbler; Rufous Songlark; Brown Songlark;
Silvereye; Common Blackbird; Common Myna; Common Starling; Mistletoebird; Double-barred Finch; Red‑browed Finch;
Diamond Firetail; House Sparrow; Richards Pipit; European Goldfinch
8 Other, larger birds: Satin
Bowerbird; Grey Butcherbird; Australian Magpie; Pied Currawong;
Grey Currawong; Australian Raven; Little Raven; White-winged Chough
Bird of the Month
From
the Greening Australia book “Bringing Birds Back”. Comments in brackets are by this author.
Pied Currawong: Strepera graculina
(In the Gazette area there is also Grey Currawong: much
greyer in colour, no white on the tail and a more ‘chiming’ call.)
Appearance:.Large
mostly black bird with robust black bill and yellow eyes. White base to the tail and white square on
wings, most prominent in flight.
Voice: Loud
‘curra-cura-curra’. Various whistles and
other notes.
Habits: Singles
and pairs or flocks (up to hundreds if food is abundant) in autumn –winter. Noisy bold, tame around settlements (except
when young are present when they can be very aggressive). Feeds on ground on tree trunks, branches and
amongst the leaves.
Food: Small
mammals, birds, eggs and young, reptiles insects fruits, berries. (The species coughs up pellets which show
what they are eating. If you wish to
keep them away from your area a good tip is to make sure there is no old dog
food around.).
Nest: Flattish
bowl of sticks in fork of tree, 5 – 15 metres high.
Occurrence in revegetation: Found in 22%
of sites, small and large, but mostly older sites from 8 years of age
onwards. Mostly one-off sightings,
regular at only a few sites.
(Garden Bird Survey: Undertaken by COG in the gardens of members of that Group records
this species as very common, recorded in all sites.. It is recorded in nearly all weeks of the
year. It has become much more common in
the City in recent years.)
Sunday, November 1, 2009
October 2009
In October 2009,
91 species of birds have been recorded in the catchment area of the Gazette,
including the species reported by an observer in Hoskinstown, and other
observers in Widgiewa Road. This is the
highest monthly total since I started recording!
The major
news was the sighting of a flock of Masked and White-browed Woodswallows
in Whiskers Creek Road. These were the
first report of what has turned out to be a widespread irruption of this
species in the Southern Tablelands. The
Common Myna sighting was – fortunately-
a once-off, but I would really like to hear if anyone else spots one
of these rats with wings!
Migrants
are shown in italics below and species
for which breeding has been observed are underlined.
1 Waterbirds: Australian Wood Duck; Grey Teal;
Pacific Black Duck; Hardhead; Australasian Grebe; Little Pied Cormorant; White‑necked Heron;
White-faced Heron; Australian White Ibis; Straw-necked Ibis; Royal Spoonbill;
Purple Swamphen; Eurasian Coot; Masked Lapwing.
2 Birds of Prey: Black-shouldered Kite; Brown Goshawk;
Wedge-tailed Eagle; Little Eagle; Nankeen Kestrel; Brown Falcon; Australian
Hobby;.
3 Parrots and
Relatives: Yellow-tailed Black-cockatoo; Galah; Little
Corella; Sulphur-crested Cockatoo; Australian King-parrot; Crimson Rosella;
Eastern Rosella; Red-rumped parrot.
4 Kingfishers
and other non-songbirds: Rock Dove; Common Bronzewing; Crested
Pigeon; Tawny Frogmouth; Horsfield's
Bronze-Cuckoo; Shining Bronze-cuckoo; Pallid Cuckoo; Fan-tailed Cuckoo;
Southern boobook; Laughing Kookaburra; Sacred
Kingfisher; Rainbow Bee-eater;
5 Honeyeaters: Eastern
Spinebill; Yellow-faced Honeyeater; White-eared
Honeyeater; Noisy Miner; Red Wattlebird; Brown‑headed Honeyeater; Noisy Friarbird
6 Flycatchers
and similar species: Golden Whistler; Rufous Whistler; Grey Shrike-thrush; Grey Fantail; Willie Wagtail; Leaden Flycatcher; Magpie-lark; Flame Robin; Eastern Yellow Robin; Welcome
Swallow; Tree Martin
7 Other, smaller
birds: White-throated Treecreeper; Superb Fairy-wren;
White-browed Scrubwren; Speckled warbler; Weebill; Western Gerygone; White-throated Gerygone; Striated Thornbill; Yellow‑rumped
Thornbill; Buff-rumped Thornbill; Brown Thornbill; Spotted Pardalote; Striated
Pardalote; Black-faced Cuckoo-shrike;
Olive-backed Oriole; Masked Woodswallow, White-browed Woodswallow; Dusky
Woodswallow; Silvereye; Common Blackbird; Common Myna; Common Starling; Red‑browed Finch; Diamond Firetail; House
Sparrow; Richards Pipit; European Goldfinch
8 Other, larger birds: Grey Butcherbird;
Australian Magpie; Pied Currawong; Grey Currawong; Australian Raven; Little
Raven; White-winged Chough
Bird of the Month
From the Greening Australia book
“Bringing Birds Back”. Comments in
brackets are by this author.
Red-browed Finch (previously Red-browed Firetail): Neochima temporalis
Appearance:.Small
grey-olive finch, bright red bill, eyebrow and rump.
Voice: Very
high-piched squeak, almost inaudible.
Habits: Pairs
to flocks (up to 20 not uncommon) feeds on the ground but darts to nearby cover
when disturbed. Often associates with
waterways especially where grass is long (this also applies to vegie gardens!).
Food: Seeds,
insects.
Nest: Large
bottle-shaped, made of grass, 1-2 metres above the ground in dense often
prickly shrub.
Occurrence in revegetation: Found in 22%
of sites, both small and narrow, and large, sites fro 5 years of age onwards.
(Garden Bird Survey: Undertaken by COG in the gardens of members of that Group records
this species as less common, recorded in less than 30% of sites but varying quite a lot between
years.. It is recorded in nearly all
weeks of the year.)
Thursday, October 1, 2009
Tuesday, September 1, 2009
August 2009
In August,
73 species of birds have been recorded in the catchment area of the Gazette,
including the species reported by an observer in Hoskinstown, and other
observers in Widgiewa Road. The total
has swung up, reflecting the return of some migrants – shown in italics below - probably a bit earlier
than usual. Breeding has also started:
those species are underlined.
1 Waterbirds: Australian Wood Duck; Grey Teal; Pacific
Black Duck; Hardhead; Australasian Grebe; Little Pied Cormorant; White-faced
Heron; Purple Swamphen; Eurasian Coot; Masked
Lapwing
2
Birds of Prey: Black-shouldered Kite; Brown Goshawk;
Wedge-tailed Eagle; Little Eagle; Nankeen Kestrel; Brown Falcon; Australian
Hobby;
3 Parrots and
Relatives: Yellow-tailed Black-cockatoo; Galah; Sulphur-crested
Cockatoo; Crimson Rosella; Eastern Rosella
4 Kingfishers
and other non-songbirds: Brown quail; Rock Dove; Common
Bronzewing; Crested Pigeon; Tawny Frogmouth; Horsfield's Bronze-Cuckoo; Pallid
Cuckoo; Laughing Kookaburra;
5
Honeyeaters: Eastern
Spinebill; Yellow-faced Honeyeater; White-eared Honeyeater; White-plumed
Honeyeater; Noisy Miner; Red Wattlebird;
6 Flycatchers
and similar species: Golden Whistler; Grey Shrike-thrush; Grey Fantail; Willie Wagtail; Magpie-lark;
Scarlet Robin; Flame Robin; Welcome Swallow; Tree Martin
7 Other, smaller
birds: White-throated Treecreeper; Superb
Fairy-wren; White-browed Scrubwren; Weebill; Western Gerygone; Striated Thornbill; Yellow-rumped Thornbill; Buff-rumped
Thornbill; Brown Thornbill; Southern Whiteface; Spotted Pardalote; Striated Pardalote; Varied Sitella; Olive-backed Oriole; Dusky Woodswallow; Skylark; Silvereye; Common
Blackbird; Common Starling; Diamond Firetail; House Sparrow; Richards Pipit; European
Goldfinch
8 Other, larger birds: Grey Butcherbird;
Australian Magpie; Pied Currawong; Grey Currawong; Australian
Raven; Little Raven.
Bird of the Month
From the Greening Australia book
“Bringing Birds Back”. Comments in
brackets are by this author.
Australian Raven: Corvus Coronoides
Appearance:.Large
‘crow’ (scientifically they are ravens
not crows), glossy black plumage, eye white. (Obvious ‘hackles’ extended
on throat when calling.)
Voice: Strong
deep “Aah-aah –aaaaah” late note long and descending. (The closely related Little Raven – also common in
this area - has a higher pitched call with more clipped syllables “aah, aah,
aah”.)
Habits: Singly
pairs or small groups. Bold when used to
humans, otherwise wary, especially around nest.
(The Little Raven typically
occurs in large flocks – sometimes several hundred.)
Food:
Omnivorous – insects reptiles, carrion, fruit.
Nest: Large
flattish bowl of sticks lined with bark, hair, in fork in tree or
powerlines, Usually over 10m high. (Old
nest sometimes taken over by Australian Hobby.)
Occurrence in revegetation: Found in 25%
of sites, but often only seen once. Most
often found where mature remnant trees are present.
(Garden Bird Survey: Undertaken by COG in the gardens of members of that Group records
this species as very common, recorded in 95% of sites. It is recorded in all weeks of the year.)
Friday, July 31, 2009
July 2009
In July,
65 species of birds
have been recorded in the catchment area of the Gazette, including the species
reported by an observer in Hoskinstown, and other observers in the
Molonglo Valley, Widgiewa, and Plains Roads.
This has ended up not a bad haul considering the time of year and the
dryness.
1 Waterbirds: Australian Shelduck; Australian Wood Duck;
Australian Shoveler; Grey Teal; Pacific Black Duck; Hardhead; Australasian
Grebe; Darter; Little Pied Cormorant; Eurasian Coot; Masked Lapwing
2 Birds of Prey: Wedge-tailed Eagle; Little Eagle; Nankeen
Kestrel; Peregrine falcon.
3 Parrots and
Relatives: Yellow-tailed Black-cockatoo; Gang-gang Cockatoo; Galah; Sulphur-crested Cockatoo;
Crimson Rosella; Eastern Rosella;
4 Kingfishers
and other non-songbirds: Rock Dove; Common Bronzewing; Crested
Pigeon; Tawny Frogmouth; Laughing Kookaburra.
5 Honeyeaters: Eastern
Spinebill; Yellow-faced
Honeyeater; White-eared Honeyeater; Fuscous Honeyeater; White-plumed
Honeyeater; Noisy Miner; Red Wattlebird; Brown‑headed Honeyeater; White-naped
Honeyeater.
6 Flycatchers
and similar species: Golden Whistler; Grey Shrike-thrush; Grey Fantail;
Willie Wagtail; Magpie-lark; Scarlet Robin; Flame Robin; Welcome Swallow.
7 Other, smaller
birds: White-throated Treecreeper; Superb
Fairy-wren; White-browed Scrubwren; Weebill; Striated Thornbill; Yellow
Thornbill; Yellow-rumped Thornbill; Buff-rumped Thornbill; Brown Thornbill;
Spotted Pardalote; Striated Pardalote; Varied Sitella; Silvereye; Common
Starling; Red-browed Finch; House Sparrow; European Goldfinch
8 Other, larger birds: Satin
Bowerbird; Grey Butcherbird; Australian Magpie; Pied Currawong; Grey Currawong;
Australian Raven; Little Raven; White-winged Chough
Bird of the Month
From the Greening Australia book
“Bringing Birds Back”. Comments in
brackets are by this author.
White-browed Scrubwren: Sericornis frontalis
Appearance:.Small
dark brown bird with strong white
eyebrow and whisker, black shoulder with white markings and buff underparts.
Voice: Loud
harsh scolding, also clear penetrating calls (the latter are very variable).
Habits: Singly
or pairs. Associated strongly with
scrubby habitat (hence the name).
Searches actively on the ground, amongst litter, around logs, in
shrubbery. Bold and Inquisitive, gives
harsh scolding when disturbed and will often approach to check out the intruder.
Food:
Insects and other invertebrates.
Nest: Untidy,
domed of grasses, twigs , leaves, fine roots, well hidden in shrubbery or under
grass tussock. (The nest is always very
low down – no more than 50cm from the ground. This account of nesting is not quite correct: since it was presented many examples have come to light of nesting in items such as clothing and coils of rope hung on walls in sheds etc - sometimes up to 2m off the ground. )
Occurrence in revegetation: Found in 27% of sites. More common in direct-seeded sites where
dense gowth provides suitable habitat after 3 years if growth is rapid but more
commonly after 5 years. Found in narrow
windrows and large sites.
(Garden Bird Survey: Undertaken by COG in the gardens of members of that Group records
this species as moderately common. It is recorded in about 40% of sites. It is recorded in all weeks. )
Subscribe to:
Posts (Atom)